Pierogi z kapustą i pieczarkami

pierogi z kapustą i pieczarkami

Ciasto na pierogi:


4 szklanki maki pszennej
1.5 szklanki wrzącej wody
szczypta soli
1 łyżka oleju lub masła

Mąkę i sól wsypać do miski, dodać olej/masło, zaparzyć wrzątkiem i wyrobić na gładkie ciasto (ręcznie ok.10-15 minut). Zostawić aby odpoczęło.

Farsz:


700 g kapusty kiszonej
500 g pieczarek
1 duża cebula lub 2 mniejsze
2 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku

Kapustę przepłukać 1-2 razy wodą, odcedzić, poszatkować drobno nożem. Zalać niewielka ilością wody i gotować, aż będzie miękka, a woda odparuje. 
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. 
Pieczarki umyć, posiekać w kostkę, poddusić na oleju, aż woda z pieczarek wyparuje. 
Wymieszać ugotowaną kapustę z pieczarkami i cebulą, doprawić dodając sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać.

Z ciasta lepić kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Rozwałkować na kółka grubość 1 - 2 mm .

Na każde kółko położyć 2 łyżeczki farszu, złożyć kółko na pół i zlepić brzegi ciasta w kształt pierogów. Ciasto sklejać, nie zahaczając o farsz. W przeciwnym razie pierogi rozkleją się w trakcie gotowania. Klejenie zaczynamy od czubka w kierunku jednego, a potem drugiego brzegu pieroga. Sklejone brzegi dociskać ząbkami widelca.

Gotować pierogi w osolonej wodzie powoli, na małym ogniu ok 7-10 minut.

Polać pierogi podsmażoną cebulką, słoniną lub boczkiem.

Smacznego :)

Pierogi z kapustą i pieczarkami

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty