Parówki w cieście drożdżowym

Parówki w cieście drożdżowym

Parówki zapiekane w cieście drożdżowym to trochę inna wersja popularnych hot dogów. Można je jeść zarówno na gorąco, jak i na zimno. Najlepiej smakują podane z keczupem, musztardą lub sosem czosnkowym.


Składniki na 6 parówek zapiekanych w cieście:


210 g mąki pszennej jasnej
1 łyżeczka suszonych drożdży 
0,5 łyżeczki soli
120 ml letniej wody
6 parówek
do posmarowania ciasta: żółtko roztrzepane z 1 łyżką wody

W misce wymieszać ze sobą mąkę, drożdże i sól. Dolewać letnią wodę, zagniatając ciasto.
Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ok. 5-7 minut). Do wyrabiania ciasta można użyć miksera z hakiem.
Ciasto włożyć do miski i przykryć ściereczką lub folią do żywności. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1-1,5 godziny, aż ciasto podwoi objętość.
Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 6 jednakowych części. Z każdej uformować cienki wałek o długości ok. 50-60 centymetrów. Każdą parówkę owinąć dokładnie wałkiem ciasta i kłaść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę od piekarnika. Przykryć ściereczką lub folią i zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut, aby ciasto jeszcze podrosło.
Nagrzać piekarnik do 230oC. Zawinięte w ciasto parówki posmarować roztrzepanym z łyżką wody żółtkiem i piec przez ok. 25 minut, aż ładnie się zarumienią.
Zostawić do przestygnięcia i podawać z ulubionym sosem.

Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty