Kokosanki
Coś dla miłośników kokosowych smaków. Super proste i szybkie w wykonaniu ciasteczka. Mają chrupiący wierzch i wilgotny kokosowy środek .
Robi się je bez dodatku mąki pszennej, z samych białek, wiórków, cukru i masła (margaryny).
Składniki:
50 g masła lub margaryny
200 g wiórków kokosowych
90 g cukru
16 g (1 opakowanie) cukru waniliowego
2-3 białka
szczypta soli
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
Masło (margarynę) rozpuścić w rondelku, dodać cukier, cukier waniliowy oraz wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę. Na koniec dodać czubatą łyżeczkę maki ziemniaczanej i jeszcze chwilę miksować.
Do piany dodawać powoli ostudzone wiórki kokosowe i delikatnie połączyć składniki, mieszając je łyżką.
Wymieszaną masę nakładać za pomocą łyżeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Nagrzać piekarnik do 170-180oC.
Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, aż ciastka ładnie się zarumienią.
Smacznego :)
Muszę koniecznie wypróbować. :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowy post! https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/13/jaglanka-z-karmelizowanymi-jagodami/