Kluski śląskie

Kluski śląskie

Popularne kluski z dziurką, z ziemniaków - tradycyjne danie kuchni śląskiej. Najczęściej podawane zamiast ziemniaków do mięs i sosów. Smaczne również jako samodzielne danie, np.polane skwarkami ze słoniny lub przesmażonym boczkiem.

Składniki na kluski śląskie:


ugotowane ziemniaki (ok. 1 kg)
mąka (skrobia) ziemniaczana
sól

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, lekko przestudzić. Przepuścić przez praskę lub bardzo dokładnie utłuc.

Masę ziemniaczaną uklepać w misce lub garnku tak, aby była równa. Podzielić masę na 4 równe części (na krzyż), 1 część masy wyjąć i odłożyć. W to miejsce nasypać mąkę ziemniaczaną tak, aby była równa z powierzchnią ziemniaków. Dodać odłożoną część ziemniaków i wyrobić wszystko na gładkie ciasto. 

Z ciasta odrywać kawałki i formować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki lekko spłaszczyć i w środku każdej zrobić palcem lub trzonkiem drewnianej łyżki wgłębienie. 

W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Kluski wrzucać do wrzącej wody i gotować ok. 1-2 minuty, od kiedy wypłyną na wierzch. Wyjmować łyżką cedzakową, podawać na ciepło.

Smacznego :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty