Jagodniki / Jagodzianki

Jagodniki / Jagodzianki


Słodkie bułki drożdżowe z nadzieniem z jagód (borówki czarnej). Z podanych proporcji wychodzi ok. 12 jagodników.

Składniki na ciasto:


500 g mąki pszennej, najlepiej typ 650
7 g drożdży instant
250 ml letniego mleka
1 jajko
80 g roztopionego i przestudzonego masła (albo 60 ml oleju)
1/2 szklanki cukru
7 g cukru waniliowego
szczypta soli

Nadzienie do jagodników:


250 g jagód
5 łyżeczek cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Składniki nadzienia wymieszać w miseczce.

Wszystkie składniki ciasta wymieszać w dużej misce. Wyrobić mikserem z hakiem ok. 10 minut, tak aby ciasto było gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem, przykrytą ściereczką lub folią, odstawić do wyrastania w ciepłym miejscu na ok. 90 minut (do podwojenia objętości).

Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 12 części, ja odważałem porcje po ok. 80 g każda. Uformować okrągłe bułeczki. Każdą z nich rozpłaszczyć dłonią, nałożyć na środek czubata łyżkę jagodowego nadzienia, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi (tak jak pierogi). Bułeczki kłaść kolejno na obsypanym mąką blachę, łączeniem do dołu. Uformować w owalny kształt.

Zostawić przykryte ściereczką do ponownego wyrośnięcia na 30-45 minut.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 190ºC. Wyrośnięte jagodniki piec na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 190ºC przez 18 - 20 minut. Studzić na kratce. Można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Komentarze

  1. Jacku,
    pyszności!
    To już są jagody?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A właśnie są, też się zdziwiłem. 10 zł za litr u mnie. Miejsca znam ale zbierać nie bardzo lubię, wolę grzyby bo większe :)

      Usuń
  2. Muszę spenetrować rynek w weekend.
    Ciekawe czy dotarły już do Warszawy...

    OdpowiedzUsuń
  3. Jacku,
    pozwoliłam sobie...

    http://www.kuchennymidrzwiami.pl/jagodniki-w-poszukiwaniu-straconego-smaku/

    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty