Domowe ogórki małosolne


Domowe ogórki małosolne


Na straganach i w sklepach pojawiły się już świeże ogórki gruntowe. 
Jeśli lubicie je w wersji małosolnej, oto prosty przepis jak je przygotować:

Będziemy potrzebować:


1 kg świeżych ogórków gruntowych
5-6 ząbków czosnku
3 gałązki kopru z nasionami
korzeń chrzanu
3 łyżki stołowe soli (najlepiej niejodowanej)
1,5 l gorącej, przegotowanej wody

Ogórki moczymy kilka godzin w zimnej wodzie, aby dokładnie opłukały się z resztek piasku/ziemi.
Obieramy korzeń chrzanu, tniemy na mniejsze kawałki. Ząbki czosnku również obieramy, tniemy na połówki.
Koper myjemy pod bieżącą wodą.
Słoiki na ogórki dokładnie myjemy detergentem, płuczemy, wyparzamy wrzącą wodą.
Do słoików wkładamy umyte ogórki, tyle ile się zmieści. Do każdego słoika wkładamy przyprawy: po kilka kawałków czosnku, chrzanu i po gałązce kopru z nasionami.
W 1,5 litra wrzącej wody rozpuszczamy 3 łyżki soli, dokładnie mieszamy.
Ogórki w słoikach zalewamy gorącą solanką, tak aby wszystkie ogórki i przyprawy były zakryte, mocno zakręcamy.
Zostawiamy do ukwaszenia na 3-5 dni, w zależności od tego, jak słone/kwaśne lubimy.

Smacznego :)

Komentarze

  1. Super :) dzięki za przepisy, to już następny który wykorzystuje, po pierogach, które pierwszy raz z życiu robiłem :) i wyszły super.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty